WhatsApp Image 2022-08-29 at 5.50.04 PM (16)

Costa Brava cu bune și cu rele. Ghid de călătorie

Bun, ne-am întors din lăudata Costa Brava! Ne-a plăcut? Hmmm…să vedem!

Înainte de a înșira sfaturile privind transportul în comun, cazarea și locurile unde mănânci ieftin, trebuie să stabilim câteva lucruri bine de știut înainte de a pleca în vacanță sau înainte de a-ți planifica vacanța în Costa Brava.

Astfel, Costa Brava reprezintă toată regiunea de coastă mai sus de Barcelona, mai precis din stațiunea Blanes până la frontiera cu Franța. Deși la prima vedere coasta pare stâncoasă și sălbatică, zona este presărată atât cu stațiuni noi, pline de viață, cât și cu sătucuri tradționale și cetăți medievale. În ceea ce privește plajele, majoritatea sunt artificiale, cu nisip sub formă de pietricele și scoici sparte, cam deranjant la tălpi, așadar dacă aveți posibilitatea, niște încălțări pentru plajă ar fi mai multe decât bine venite. Intrările în mare sunt abrupte, cu prag, apa devine repede adâncă, iar pe jos aceleași bucățele de scoici deranjante. Nu bag mâna în foc, dar majoritatea plajelor mi s-au părut artificiale, create de om, de aici și nisipul pietros și pragurile la intrarea în mare. Dacă mergeți în Costa Brava pentru plajă și soare, așa cum ne-am dorit noi, nu faceți aceeași greșeală ca noi și nu alegeți începutul lunii iunie pentru vacanță. Temperaturile au fost de maxim 25 de grade, iar apa mării nu a depășit 18 grade. În plus, într-o zi au fost nu mai mult, nici mai puțin de 14 grade și a plouat de dimineașă până seara. Știți păturile acelea țepoase din orice hotel puțin mai vechi, pe care nu le folosește nimeni? Toată ziua am stat cu ele pe noi. 🙂

Bun, ce trebuie să mai știi? În Costa Brava nu există tren. Ultima stațiune conectată de Barcelona prin tren este Blanes. În schimb, există o mulțime de autobuze care te pot duce către orice stațiune sau oraș. Până în Blanes trenul merge de-a lungul coastei și oprește în fiecare mini-stațiune. Vederea din tren este minunată, pe de o parte apa turcoaz și plajele întinse, pe cealaltă parte orășelele pline, restaurante, pensiuni și hoteluri cochete. Dacă vrei să fii mai aproape de Barcelona, poți opta pentru oricare din stațiile străbătute de tren Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Mataro, Vilassar de Mar sau Can Sanc, însă acestea nu fac parte din regiunea Costa Brava. Sunt orașe mai micuțe, dar toate aveau plaje, parcuri, restaurante și diverse unități de cazare, pline de turiști. 

Noi am ales stațiunea Lloret de Mar pentru că ni s-a părut în mijlocul regiunii și am vrut să avem acces facil atât către Barcelona, cât și către Girona. Dacă am mai vizita odată Costa Brava am alege să fim cazați mai spre granița cu Franța. Din cauza timpului prea scurt, am ratat lăudatul orășel Figueres, orășelul fermecător în care s-a născut Dali. De asemenea, din ce am văzut în afișele de pe străzi și în vitrinele agențiilor ce ofereau tururi, cele mai frumoase orașe și plaje sunt în acea zonă.  

Cum ajungi în Costa Brava?

Cu avionul. Lăsând gluma la o parte, regiunea Costa Brava dispune de două mari aeroporturi, cel din BarcelonaEl Prat și aeroportul din Girona. Curse din România către aeroportul din Girona nu există, dar sunt o mulțime către aeroportul din Barcelona – El Prat. În schimb poți bifa două mari atracții într-o singură vacanță: Costa Brava și Barcelona. Despre aventura din Barcelona am pregătit un articol separat, aici

Revenim… spre Barcelona poți opta pentru curse directe Wizzair, Blue air, Tarom sau Iberia.  Noi am optat și de data aceasta pentru o cursă Wizzair, pentru care am plătit doar 250 RON/persoană, dus-întors.

Odată ce ajungi în Barcelona, ai trei variante principale pentru a ajunge în orice stațiune de pe Costa Brava.

1.Cu autobuzul

În funcție de locația în care te afli, poți opta pentru autobuzele SARFA Moventis ori Sagales. Orarul plecărilor și harta stațiilor le găsești direct pe site-ul lor, aici pentru SARFA și aici pentru Sagales. Google Maps ne-a fost de mare ajutor.

Un bilet din Barcelona până în Lloret de Mar costa aproximativ 13 euro/sens/persoană. 

2. Cu trenul până în Blanes + autobuz în funcție de stațiunea în care vei fi cazat

Pentru noi a fost cea mai ieftină variantă. Am luat trenul din stația Arcul de Triumf (Barcelona) și am coborât în Blanes, de unde am luat un autobuz local până în Lloret de Mar. Autobuzul spre Lloret de Mar se sincronizează perfect cu sosirea trenului și se ia exact din fața gării, șoferul așteptând până la ultimul călător. 

Magistrala albastră din partea dreaptă este linia de tren ce duce spre Blanes

Prețul biletului pentru o astfel de combinație ajunge la 9 euro. Biletul de tren l-am achiziționat de la casa de bilete din stația de metrou/tren Arc de Triomf iar biletul de autobuz direct de la șofer.

Gara din Blanes

La întoarcere, am putut achiziționa ambele bilete, inclusiv cel de tren, într-unul singur, de la stația de autobuze din Lloret de Mar.

3. Cu o mașină închiriată

Dacă dorești o vacanță mai activă și vrei să bifezi atracțiile de pe toată coasta, închirierea unei mașini este o idee foarte bună. Deși până acum optam pentru o companie mare precum Hertz sau Avis, ultimele dăți am avut experiențe plăcute și cu dealerii locali, a căror tarife sunt mai reduse ba chiar uneori nu cer depozitul de care toți ne ferim.

Transportul în stațiunile din Costa Brava și în împrejurimi.

Autobuz și iar autobuz. Așa cum am mai spus în Costa Brava nu există tren, deci drumul dintre stațiuni îl vei străbate cu… autobuzul! În stațiuni, există numeroase autobuze locale pentru a te deplasa dintr-un colț în altul. Noi nu am simțit nevoia să le folosim, deși Lloret de Mar este printre cele mai mari stațiuni de pe coastă. Am folosit autobuzul în 3 situații: din Blanes până în Lloret de Mar și retur, din Lloret de Mar până în Girona și retur și din Lloret de Mar până în Tossa de Mar și retur. De fiecare dată am achiziționat bilete de la șofer și am plătit 1,50 euro pentru stațiunile vecine și 5,90 euro pentru Girona, excursie despre care am povestit aici. Autobuze curate, fără întârzieri, infrastructură ireproșabilă.

Unde te cazezi în Costa Brava?

Încă un motiv pentru care am optat să ne cazăm în Lloret de Mar a fost oferta largă. Fiind o stațiune mare, dispune de o mulțime de unități de cazare. Noi am optat pentru un hotel de 3 stele cu demipensiune, nu pentru că doream așa mult cina inclusă la hotel, ci pentru că tariful cu mese incluse era mai mic decât tariful altor unități de cazare de 2 sau 3 stele din stațiune. Întradevăr, cu o notă de 6.7 pe Booking si 3/5 pe Tripadvisor, hotelul era destul de învechit, precum un hotel comunist de pe litoralul românesc, dar curat, cu personal de treabă și mâncare bunicică care ne-a mai salvat ceva bani din portofel.

Hotelul se numea Blue Sea Montevista Hawai și am plătit în medie 42 euro/camera cu demipensiune/noapte și la tariful acesta pot spune că îl recomand celor mai puțin pretențioși. 

Oferte de cazare în Lloret de Mar găsești aici.

Ce mâncăm în Costa Brava?

În mare parte noi am profitat de tipul de masă inclus în oferta cazării – demipensiune. Lloret de Mar, localitatea în care am fost cazați, nu este o destinație gastronomică, orășelul fiind împânzit de fastfood-uri și restaurante cu meniuri italiene, americane, etc. Cu toate acestea, în meniurile pline cu pizza, burgeri și paste mai poți zări și câte o paella ce pornește de la 9 euro. În schimb, centrul vechi din Tossa de Mar, localitatea vecină, abundă de taverne tradiționale cu meniuri pline de fructe de mare, pește și sangria. Despre prețurile din supermarket la mâncare și băuturi am discutat deja în articolul dedicat Barcelonei, aici.

Ce vizităm în Costa Brava?

După cum v-am mai spus, cele mai frumoase atracții sunt, după părerea mea, în partea de nord a coastei. Dacă aș mai ajunge odată în Costa Brava nu aș mai rata orășelul Figueres, localitățile tradiționale Cadaques, Roses, Besalu, Palamos, Port de la Selva sau chiar Empuriabrava, un fel de Veneția a Spaniei. Pentru că am optat pentru o vacanță de relaxare, mare parte din timp am petrecut-o în Lloret de Mar și în Tossa de Mar, o zi trișând cu o excursie în Girona despre care am povestit pe îndelete aici.

Lloret de Mar

Dacă îți plac orășelele mai tradiționale, cu taverne și centru istoric, s-ar putea ca Lloret de Mar să nu fie cea mai bună alegere. Deși am citit în diverse locuri că este o stațiune recomandată familiilor cu copii, eu nu am găsit suficiente motive să afirm asta. Da, plaja are o întindere mare, apa este curată, dar intrarea în apă este abruptă, nisipul plin de scoici mari sparte. Noaptea, orașul prinde viață și ai de ales dintr-o mulțime de cluburi, care mai de care cu o ofertă mai „atrăgătoare”. Nu știu exact de ce, dar Lloret de Mar mi-a rămas întipărit în minte ca un fel de Eforie, cu aceleași tipuri de hoteluri, ba mai vechi, ba mai noi, cu o plajă mai curată, dar mai sălbatică și cu prețuri mult mai mici. Dacă e bine sau nu, decideți voi. 🙂

Centrul istoric din Lloret de Mar

Tossa de Mar

Am lăsat ce-i mai frumos la final. Acest orășel ne-a fermecat total. Nu se compară cu Lloret de Mar, fiind oarecum opusul. Centru istoric, un castel, căsuțe albe cu acoperiș cărămiziu, clădiri îmbrăcate în pietre, străduțe pavate, miros de mâncare ca „la mama acasă”, taverne, afaceri de familie și o plajă la fel de sălbatică, dar mai „călduroasă”. Pe scurt, ne-a intrat la suflet. Plaja din Tossa de Mar este mică, dar cochetă și plăcută, fără șezlonguri, puțin sălbatică, ca mai toate plajele din Spania.

Ne-am petrecut o zi întreaga în Tossa de Mar și am fi venit și a doua zi, dar a urmat exact acea zi friguroasă de care vă povesteam la început, cu maxim 16 grade și ploaie. Cam atât despre Costa Brava, din punctul nostru de vedere. Vouă cum vi s-a părut? Chiar sunt curioasă să aflu și alte opinii.

P.S. În continuare, poze din șarmantul orășel.

Mai poți citi și ...

LASA UN COMENTARIU

Caută cazare

Booking.com